Snackbar Vianen

Snackbar Vianen

Het antwoord op de vraag "Wat zijn tapas?" is eigenlijk heel simpel: tapas zijn, zoals de Nederlanders zeggen, "the basics". Het zijn de eerste vijf gangen van de meeste maaltijden, en voor zelfs de meest gecompliceerde gang moet het eten worden gepresenteerd met een goede soep-rijst of pasta. Zo zorgen de Nederlanders ervoor dat ze goed werken als maaltijd, in plaats van als tussendoortje of aperitief.

In Spanje, waar de Spanjaarden elke maaltijd afsluiten met een mezcal, is de favoriete drank ouzo. Het drinken van ouzo is een culturele norm in Andalusië. De andere belangrijke traditie in verband met ouzo is dat het bij elke maaltijd hoort, of het nu ontbijt, lunch of diner is.

Het menu van een typische taqueria is net zo gevarieerd als de menu's van Madrid's kitroentifiers. Het kan verbindingen bevatten met de vele regio's van Spanje, zoals die in het noorden die traditioneel gewassen hebben verbouwd en daarom traditioneel op aardappel gebaseerde gerechten zoals enchiladas en Carib-chips hebben gegeten, en die in het zuiden die traditioneel varkensvlees en Afrikaanse bananen hebben gegeten. Een van de minst bekende regionale keukens is de Mexicaanse keuken die vooral populair is in de stad Mexico. Mexicaans eten combineert de Spaanse en Mexicaanse keukens en bevat ook Caribische en Franse invloeden.

Het populaire Afrikaans-Caribische gerecht is ackee, een fruitsoort die wordt gemengd met gekookte zoete aardappel en warm of koud wordt geserveerd. In de Dominicaanse Republiek wordt het soms geserveerd als bijgerecht samen met gebakken bakbananen. Gekookt als soep, is het een populair Caribisch gerecht dat bekend staat als sinigang. De uitdrukking "Sinigang" is een algemene term voor zowel de voedzame soep als de pittige saus. Er wordt gezegd dat de soep goed is tegen koorts, koude rillingen, maagklachten en gastro-enteritis. In de Filippijnen wordt het een "taco" genoemd en in Brazilië wordt het een "cashewnotensoep" genoemd.

Een Caribische maaltijd is niet compleet zonder het aanbod aan zoete gerechten. Fruit, éries en verrukkelijke desserts zijn een veel voorkomend onderdeel van een Caribische maaltijd. Normaal gesproken vind je gesuikerd fruit en gerechten op basis van kokosnoot. Kustlijnen bieden verrukkelijk lokaal tropisch fruit en goederen uit andere Latijns-Amerikaanse landen. Guaves, frambozen en mango's zijn bijvoorbeeld populaire vruchten op de eilanden Trinidad en Tobago. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn maïs, bonen, tomaten en aardappelen.

Zoals je zou verwachten, heeft Caribisch eten vaak veel te maken met de geschiedenis van de regio. Degenen die de eilanden bestuderen, zullen ontdekken dat de eilanden werden gekoloniseerd door de Spanjaarden en vervolgens werden bewoond door Afrikaans-Caribische mensen. Je zult ook leren dat het Caribisch gebied een zeer grote plaats is en dat de verschillende culturen in veel opzichten met elkaar verbonden zijn.

Hoewel veel van de Caribische gerechten zijn oorsprong hebben in andere plaatsen over de hele wereld, behouden velen nog steeds hun eigen kenmerkende smaken en kookstijlen. "Fossible", zoals vermeld, verwijst naar de invloed van de Spanjaarden op Caribisch eten, maar zelfs de voedingsmiddelen en gerechten die we nu beschouwen als "Common Jamaican Foods" werden pas onlangs in Jamaica gecreëerd.

Jamaica is een land dat wordt omringd door de oceaan en als zodanig toegang heeft tot een breed scala aan zeevruchten. In feite zijn veel Jamaicaanse burgers niet alleen trots op dit feit, maar zijn ze ook erg goed in het bereiden van deze zeevarende maaltijden. Gestoofde zeevruchten, vis en schaaldieren worden allemaal op verschillende manieren gekookt. Je zult ook merken dat veel van deze gerechten groenten en rijst bevatten.

Wat staat er op een typisch Jamaicaans menu?

Zoals met veel landen heeft elke regio van Jamaica zijn eigen speciale gerechten. De gerechten verschillen per regio, en ook van wat de regio te bieden heeft.

De Blue Mountain-regio staat bekend om zijn bergvoedsel en vooral om rijst als hoofdbestanddeel. Er wordt veel gekruid gekookt met kokos, kerrie en knoflook. Je vindt er ook originele kruiden zoals annatto, somato, yam, ackee en valgancatto.

De Sand and scrum regio staat bekend om zijn scherpe pittige curries en chutney. Nogmaals, curry is het hoofdingrediënt, maar het gerecht is heel anders dan de andere curries. Hier zijn de gebruikte ingrediënten; morning gloryfruit, watermeloen, banaan, grove kokosnoot, grofheid, guavocado en cullavocado.